Faworki inaczej
chruściki. Tradycyjny wypiek karnawałowy w kształcie kokardki. Ich nazwa
pochodzi od francuskiego słowa faveur,
oznaczającego wąską wstążeczkę. Zwykle chruściki
są chrupkie, wykonane z kruchego ciasta. Jednak w moim domu łamiemy przepisy i zawsze
przygotowujemy je z ciasta drożdżowego, ponieważ lubimy właśnie takie nietypowe,
puszyste faworki. Najlepiej oczywiście, jak każdy drożdżowy wypiek, smakują
jeszcze ciepłe :)
Podzielę się z
Wami sprawdzonym przepisem i mam nadzieję, że spróbujecie usmażyć takie faworki
w czasie tegorocznego karnawału.
DROŻDŻOWE
FAWORKI
1 kg mąki
pszennej
100 g drożdży
świeżych
100 g masła
1 szkl. mleka
3 łyżki cukru
50 g spirytusu
sok z 1 cytryny
1 opakowanie
cukru wanilinowego
10 jaj
szczypta soli
Rozczyn jest
pierwszym krokiem do przygotowania doskonałego ciasta drożdżowego.
Drożdże
rozkruszyć i zasypać łyżką cukru oraz zalać ¼ szkl. letniego mleka. Rozmieszać.
Odstawić do wyrośnięcia.
Mleko podgrzać,
rozpuścić w nim masło. Do rozczynu dodać przesianą mąkę, dodać cukier i sól.
Rozmieszać. Dodać 1 całe jajko, 9 żółtek i letnie mleko z masłem. Dolać sok z
cytryny i spirytus. Dzięki spirytusowi ciasto nie chłonie tłuszczu. Wyrobić
ciasto, aż będzie gładkie i miękkie oraz będzie odklejało się od ręki i
miski. Ciasto uformować w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Ciasto wyjąć na
oprószony mąką blat i krótko wyrobić. Rozwałkować lekko podsypując mąką.
Pokroić w długie paski o szerokości około 2,5-3 cm (wygodnie kroi się nożem
krążkowym). Następnie każdy pasek poprzecinać w ukośne paski o długości około
5-7 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku i jeden z końców przewlec przez
otwór.
Smażyć w gorącym
tłuszczu, z obu stron, na jasnozłoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym i
od razu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Dajcie
znać, czy skusicie się na drożdżowe faworki. A może podzielicie się swoim
ulubionym karnawałowym przepisem?
P.S. Jeśli macie ochotę na pączki, możecie użyć tego samego przepisu, zwiększając tylko ilość żółtek do 11.
P.S. 2 Chcecie poznać więcej sprawdzonych receptur na domowe wypieki? Zapraszam do poprzednich wpisów. Klik :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz