12/03/2017

Coroczne pieczenie pierniczków i przepis na pierniczki jak alpejskie

Święta z Martą Naturalną

Pieczenie pierniczków na początku grudnia to nasza rodzinna, coroczna tradycja. Spotykamy się w kuchni, nakładamy fartuchy i czując magię nadchodzących Świąt bierzemy się do dzieła. Pieczemy pierniki, wcinamy jeszcze ciepłe, pijemy zimową herbatę i rozmawiamy. W tle leci świąteczna playlista, a w powietrzu czuć zapach cynamonu, goździków, imbiru i miodu. Jest cudownie, tak bardzo świątecznie!

Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na pierniki. W związku z tym, że nasze pierniki znikają jeszcze przed Świętami, od lat decydujemy się na ten sam, sprawdzony przepis, na miękkie pierniczki. Rozpływają się w ustach, są puszyste i nie trzeba czekać aż skruszeją. Piernikowe niebo!

Przepis na świąteczne pierniki*

Na przygotowanie pierniczków prawie alpejskich potrzebujemy dwa dni. Pierwszego przygotowujemy ciasto, drugiego pieczemy.

Składniki

1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1,5 szkl. cukru
3 łyżki kakao
200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
250 g masła
400 g miodu
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka goździków
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie pierniczków


Dzień przed pieczeniem
W dużej misce wymieszać mękę i kakao. Odstawić.
Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. Przecedzić przez sito żeby do ciastek nie trafiły, np. kawałki goździków.
W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana powinna zwiększyć swoją objętość.
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę wlać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, np. do lodówki. Do następnego dnia ciasto zgęstnieje.

W dniu pieczenia
Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 – 5 mm i wykrawać pierniczki. Najlepsze są te grubsze pierniczki, więc nie warto rozwałkowywać cieniej.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. Lekko posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7 – 12 minut (w zależności od grubości i wielkości). Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Pierniczki można polać czekoladą, polukrować lub ozdobić, ale my najbardziej lubimy je w wersji saute :)


Święta z Martą Naturalną

Święta z Martą Naturalną

Święta z Martą Naturalną

Święta z Martą Naturalną

Święta z Martą Naturalną

Wspólne pieczenie pierniczków to wspaniały czas, który zbliża. To dobra zabawa, to obsypywanie się mąką i konkursy kto zrobi ładniejszego ślimaka z resztek ciasta. Bardzo lubię ten rodzinny, przedświąteczny czas. 

Dajcie znać czy pieczecie pierniki i jaki jest Wasz ulubiony przepis.

A tak rosły nasze pierniczki :)



*Przepis pochodzi z najsłodszego bloga w sieci, czyli Moje Wypieki.

Enjoy Christmas!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz